Την Πέμπτη   28/9/2023  ο Συνδυασμός “Πολίτες σε Δράση” με τον νυν και υποψήφιο Δήμαρχο Θέρμου Σπύρο Κωνσταντάρα επισκέφτηκε την Κάτω Μυρτια. Όλοι οι υποψήφιοι πέρασαν από τα καταστήματα του χωριού , όπου έτυχαν θερμής υποδοχής. Κατόπιν ακολούθησε η κεντρική ομιλία στον εξωτερικό χώρο του καταστήματος Γραμματίκα  με την παρουσία πλήθους κόσμου. Μια ανεπανάληπτη συγκέντρωση που ξεπέρασε κάθε προηγούμενη, επικύρωσε την αποδοχή και πρωτοπορία του συνδυασμού «Πολίτες σε Δράση» . Ο Δήμαρχος έκανε απολογισμό του έργου και έβαλε τους στόχους της νέας δημοτικής περιόδου, όπως η υλοποίηση της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) , η επιδότηση της συγκοινωνίας για το διάστημα που το ΑΣΤΙΚΟ ΚΤΕΛ δεν διέρχεται από το χωριό, και η αντιμετώπιση του Αλευρώδη ιού που «κτύπησε» τα περιβόλια , μέσω του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου που ήδη επωάζει το αντίδοτο για να εξαφανίσει τον ιό.

Τι κάναμε στην ΚΑΤΩ ΜΥΡΤΙΑ:

1) Κατασκευή  γηπέδου ποδοσφαίρου 5Χ5  Κάτω Μυρτιάς, με χρηματοδότηση  150.000 € από το Πρόγραμμα Π ρόγραμμα  Δημοσίων Επενδύσεων.

2) Αποκατάσταση ζημιών  από θεομηνίες  τμημάτων δημοτικής οδοποιίας  Τ.Κ. Μυρτιάς  Δήμου Θέρμου, π/υ 150.000 €.

3) Αντικατάσταση εξωτερικού αγωγού ύδρευσης οικισμού Πέρεβος από πιστώσεις αποκατάστασης ζημιών από θεομηνίες.

4) Ανάδειξη και αξιοποίηση μονοπατιού φαραγγιού Μοκιστιάνου, π/υ 82.000 €, με χρηματοδότηση CLLD/LEADER της Τριχωνίδα Α.Ε. του Π.Α.Α. 2014-2020, ένα εμβληματικό έργο, το οποίο αποτελεί το πρώτο έργο ανάδειξης μονοπατιών στην περιοχή του Δήμου Θέρμου.

5) Κατασκευή σύγχρονης Παιδικής Χαράς στην Κάτω Μυρτιά.

6) Παρεμβάσεις καθαρισμού ρεμάτων Κάτω Μυρτιάς για προστασία από τις πλημμύρες.

7) Συντήρηση εθνικής οδοποιίας σε συνεργασία με την Περιφέρεια.

8) Παρεμβάσεις συντήρησης της αγροτικής και της δημοτικής οδοποιίας.

9) Ασφαλτόστρωση δρόμου στα Πεζούλια και δρόμου προς οικία Σπένδου και δρομου προς Καλαντζεϊκα.

10) Παρεμβάσεις καθημερινότητας (τσιμεντοστρώσεις – σχαρωτά –καθαριότητα – σχαρωτά).

11) Προμήθεια και τοποθέτηση στεγάστρων για την αναβάθμιση στάσεων του Αστικού ΚΤΕΛ στην Κάτω Μυρτιά, π/υ 20.000 €, το οποίο εντάχθηκε στο πρόγραμμα Φιλόδημος ΙΙ (προς υλοποίηση).

12) Μελέτη του έργου «Βελτίωση – Αναβάθμιση Αρδευτικού Δικτύου Μυρτιάς Δήμου Θέρμου»», ποσού 31.000,00 € με χρηματοδότηση από ίδιους πόρους, από την οποία αναμένεται να προκύψει έργο π/υ περί τα 2.000.000 € για χρηματοδότηση από το πρόγραμμα ΥΔΩΡ 2.0 του Υπ.Α.Α.Τ..

13) Μελέτη του έργου «Αποκατάσταση κτιρίου πρώην Δημοτικού Σχολείου Κάτω Μυρτιάς και μετατροπή της χρήσης του σε Πολιτιστικό Κέντρο», ποσού 17.000 €, από ίδιους πόρους του Δήμου, από την οποία προέκυψε έργο π/υ 749.000,00 €, το οποίο προτάθηκε για ένταξη στο πρόγραμμα «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ» του Υπ.Εσ..

14) Μελέτη για την πιστοποίηση του σαγκουινιού Μυρτιάς ως Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), ποσού 20.000 €, από ίδιους πόρους του Δήμου, που αποτελεί προϋπόθεση για την περαιτέρω αξιοποίηση του προϊόντος αυτού.

15) Μελέτη – υπηρεσία: «Αξιολόγηση και διερεύνηση  της βέλτιστης αξιοποίησης και της διάρθρωσης   του πλαισίου ανάπτυξης του ακινήτου  ιδιοκτησίας   Δήμου Θέρμου στη θέση Λουτρά  Μυρτιάς, ως Ιαματικού πόρου», ποσού 23.560,00 € από ίδιους πόρους του Δήμου και επιπλέον προκήρυξη διαγωνισμού δύο φορές για εξεύρεση επενδυτή για την αξιοποίηση της ιαματικής πηγής Μυρτιάς, ο οποίος κατέστη άγονος.

16) Καθορισμός ορίων όχθης, παρόχθιας ζώνης και παλαιάς όχθης στο τμήμα Λουτρά Μυρτιάς – Παραλία Παμφίου, ποσού 28.200,00 € από ίδιους πόρους του Δήμου.

17) Μελέτη Ανάπλασης της Παραλίμνιας Ζώνης και Σχεδιασμός Παραλίμνιας Διαδρομής Λίμνης Τριχωνίδας, π/υ 300.000 €, αντικείμενο της οποίας αποτελεί ο σχεδιασμός παραλίμνιας διαδρομής και αναπλάσεων στο βόρειο και ανατολικό τμήμα της λίμνης από τα Αμπάρια μέχρι τα Σιταράλωνα σε συνολικό μήκος όχθης 24 χμ. και προβλέπεται η υλοποίηση παραλίμνιου δρόμου ήπιας κυκλοφορίας του τύπου πεζόδρομου – ποδηλατόδρομου, μήκους περί τα 18 χλμ., οδικά έργα σύνδεσης της παραλίμνιας διαδρομής με το υφιστάμενο επαρχιακό οδικό δίκτυο (Πετροχώρι) και σχεδιασμός μιας σειράς από οικολογικές αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις πρόσβασης προς το υδάτινο μέτωπο της λίμνης και αναψυχής σε 12 επιλεγμένα σημεία του παραλίμνιου δρόμου, δύο από τα οποία θα είναι στη Μυρτιά και συγκεκριμένα Παιδική Χαρά στον Πέρεβο και εξέδρα για ομαδική ήπια άθληση τύπου yoga πλησίον της ιαματικής Πηγής.

18) Διαγωνισμός Ιδεών με απονομή βραβείων για το έργο – μελέτη: «Στρατηγική χωροταξική ανάπτυξη της περιοχής της λίμνης Τριχωνίδας», ποσού 30.000 €, από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με τη συνεπικουρία των Δήμων Αγρινίου και Θέρμου, πράγμα που αποτελεί πολύ σημαντικό βήμα για την ανάπτυξη της λίμνης.

19) Μελέτη μονοπατιού (κυκλικής διαδρομής) Κάτω Μυρτιά (νερόμυλος Κωνσταντόπουλου) – Αγία Ελεούσα Μυρτιάς – Άγιος Κωνσταντίνος – Πεζούλια – Κάτω Μυρτιά (νερόμυλος Κωνσταντόπουλου), που βρίσκεται σε εξέλιξη από Γραφείο Τεχνικού Συμβούλου Περιφέρειας.

20) Ονοματοδοσία οδού στη Μυρτιά (Άνω) και γηπέδου 5Χ5 στην Κάτω Μυρτιάς στο όνομα του αείμνηστου Αντωνόπουλου Βασιλείου, Παιδιάτρου.

21) Στήριξη πολιτιστικών εκδηλώσεων Συλλόγου (γιορτή αθερίνας).

22) Έργο δημοτικού φωτισμού  (αντικατάσταση με λαμπτήρες LED).

23) Μη αύξηση δημοτικών τελών επί εννέα έτη στους δημότες.

24) Συντήρηση ξύλινων κατασκευών και ελαιοχρωματισμού, παρεμβάσεις καθημερινότητας (τσιμεντοστρώσεις – καθαριότητα – σχαρωτά).

25) Καθαρισμός ρέματος «παλιόστανης» καθως και τσιμεντόστρωσης παρακείμενου δρόμου όπως και διαμόρφωση τμήματος κοίτης του χειμάρρου και ανακατασκευή γέφυρας συνάντησης χειμάρρου με κεντρικό δρόμο.

26) Ο Δήμος Θέρμου ανέλαβε τη διαχείριση του αρδευτικού έργου της Μυρτιάς, με αποτέλεσμα τη μείωση του τέλους  κατά στρέμμα υπέρ των καλλιεργητών (από 12 ευρώ σε 10 ευρώ), και με ταυτόχρονη  συντήρηση των αρδευτικών δικτύων για τα έτη 2022 & 2023 περιπου 30.000 € χωρίς καμιά επιβάρυνση των καλλιεργητών.

27) Τέλος, έχουν γίνει διάφορες μικρές παρεμβάσεις στον τομέα της οδοποιίας ενσωματωμένες σε έργα αναφερόμενα σε πολλούς οικισμούς και Κοινότητεςκαι χρηματοδοτούνται από πιστώσεις ΣΑΤΑ και αποκαταστάσεων από θεομηνίες που δεν αναφέρονται αναλυτικά εδώ.

Εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας σε όλους τους πολίτες της Κάτω Μυρτιάς για την παρουσία τους και τους καταστηματάρχες για την φιλοξενία των στελεχών του συνδυασμού μας.  

Εκ του Γραφείου Τυπου.

#ΜΑΖΙ_Συνεχίζουμε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *