Γνωρίστε τον Δήμο Θερμού Αιτωλοακαρνανίας.

Ο Δήμος Θέρμου είναι ένας ορεινός Δήμος με γεωγραφική έκταση 334.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα που εκτείνεται από την Λίμνη Τριχωνίδα μέχρι τα όρια της Ευρυτανίας και φτάνει μέχρι την Ευηνολίμνη της ορεινής Ναυπακτίας.

Το Θέρμο είναι η πρωτεύουσα του Δήμου και ανήκει στους παραδοσιακούς οικισμούς, με τους κατοίκους να δείχνουν σεβασμό στην αρχιτεκτονική ισορροπία που κληρονόμησαν από τους προγόνους τους, διατηρώντας τα αρχοντικά που είναι κατασκευασμένα με πελεκητή πέτρα.

ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΡΜΟ

Το Αρχαίο Θέρμο αποτέλεσε την πρωτεύουσα της αρχαίας Αιτωλικής Συμπολιτείας δίνοντας την ευκαιρία στον επισκέπτη να θαυμάσει τον αρχαιολογικό χώρο και τα σπουδαία εκθέματα του σύγχρονου αρχαιολογικού μουσείου. Ακόμη, υπάρχουν επιγραφές που παραπέμπουν στον θεσμό της διαιτησίας, τις οποίες θεωρούμε ότι είναι το πρόπλασμα του καταστατικού του οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΑ ΤΟΥ ΑΙΤΩΛΟΥ

Στο χωριό Μέγα Δένδρο Θερμού γεννήθηκε ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, γνωστός και ως Πατροκοσμάς, εθνεγέρτης και ισαπόστολος, ο οποίος σε περιοδείες του ανά την Ελλάδα δίδαξε την παιδεία, την γλώσσα, την πίστη, την ανάγκη ισότητας ανδρών και γυναικών καθώς και για το “ποθούμενο”, δηλαδή την ελευθερία που επεδίωκαν οι Έλληνες απέναντι στον οθωμανικό ζυγό. Στην Ιερά Μόνη του Αγίου Κοσμά έχει εγκαταβιώσει γυναικεία αδελφότητα και ο θρησκευτικός περιηγητής εκτός από το προσκύνημα του Αγίου, έχει την ευκαιρία να δει από κοντά και τα θεμέλια του σπιτιού που έζησε ο ίδιος. Μάλιστα, σε μια προσκυνηματική εκδρομή μπορεί να επισκεφθεί την Ιερά Μονή της Αγίας Παρασκευής Μάνδρας, του τιμίου Ιωάννου του Προδρόμου στην Ανάληψη (Δερβέκιστα), την Ιερά Μονή Εισοδίων της Θεοτόκου Μυρτιάς καθώς και άλλα βυζαντινά μνημεία της περιοχής μας.

ΟΡΕΙΝΟΣ ΟΓΚΟΣ: ΔΡΥΜΩΝΑΣΑΡΓΥΡΟ ΠΗΓΑΔΙ

Στον ορεινό όγκο, πανέμορφα χωριά όπως ο Δρυμώνας, το Αργυρό Πηγάδι με τον δημοτικό ξενώνα “Τριανταφυλλιά” και το μουσείο περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης ξεχωρίζουν και η επιστροφή στο Θέρμο από τα ορεινά αυτά χωριά είτε μέσω Αμβρακιάς και Μελίγκοβας είτε μέσω Νεροχωρίου αναζωογονεί τον περιηγητή που βιώνει το καθαρό περιβάλλον, τα κρύα νερά και τα ελατοδάση.

Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΥΣΣΙΩΤΙΣΑ

Επίσης, μπορεί κάποιος να φτάσει στην Παναγία Προυσσιώτισα μέσω του δρόμου Δρυμώνα-Νεροσύρτη-Χαλίκι. Τέλος, ένας περιηγητής μπορεί να οδηγηθεί στην Ευηνολίμνη μέσω του Άη Γιάννη Κόνισκας, την Κόνισκα, τον Διπλάτανο από όπου θα αντικρίσει το φράγμα του Ευήνου, προκαλώντας του δέος και από εκεί να συνεχίσει προς την ορεινή Ναυπακτία.

ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΞΕΝΟΔΟΕΙΑΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ

Η φιλοξενία στην πόλη μας είναι ξεχωριστή χάρη στη λειτουργία σύγχρονων ξενοδοχειακών μονάδων και την ύπαρξη μιας ξεχωριστής γαστρονομίας με ντόπια κρεατικά και τοπικά εδέσματα, με κορωνίδα το βραβευμένο σε διεθνή έκθεση και περίφημο κρασί του οινοιποιείου Παπαθανασοπούλου, “Πέτρινο Χωριό”.

ΚΑΤΩ ΜΥΡΤΙΑ: ΤΑΒΕΡΝΑΚΙΑ ΚΑΙ ΠΟΔΗΛΑΤΑΔΑ

Η περιοχή με τα υπέροχα ταβερνάκια στην Κάτω Μυρτιά είναι πόλος έλξης για τον επισκέπτη, που θέλει να περπατήσει στον παραλίμνιο δρόμο, να κάνει ποδήλατο, να φωτογραφίσει το όμορφο περιβάλλον της λίμνης, στην οποία οι ψαράδες αλιεύουν την ξακουστή αθερίνα της Τριχωνίδας.

Οι Δίδυμοι Καταρράκτες του Μοκιστιάνου δημιουργούν ένα εντυπωσιακό σκηνικό μέσα στο ομώνυμο φαράγγι, που είναι εύκολα προσεγγίσιμοι μέσω ενός μικρού μονοπατιού κατάβασης. Μπορείτε να τους προσεγγίσετε μέσω της Αγίας Σοφίας και μέσω Μυρτιάς.

Με μέριμνα της Δημοτικής αρχής, μάλιστα, επετεύχθη η βελτίωση και σήμανση του μονοπατιού που διέρχεται το φαράγγι στο σύνολο του μήκους του.

Ο επαγγελματισμός που υπάρχει στα καταστήματα της πόλης μας και σε ολόκληρο τον Δήμο αφήνουν άριστες εντυπώσεις, αφού καινούργια καφέ και ταβερνάκια μπορούν να κάνουν αξέχαστη κάθε εκδρομή.

Ο Δήμος διοργανώνει κάθε χρόνο υψηλού επιπέδου πολιτιστικές δράσεις και εκδηλώσεις, ειδικά τον Αύγουστο, όπου το μέρος γεμίζει από επισκέπτες. Αυτές οι δράσεις βοηθούν την οικονομία της τοπικής κοινωνίας ενώ παράλληλα ο κόσμος μαθαίνει τον τόπο μας που έχει τόσες ομορφιές.

Ως δήμαρχος που υπηρετώ τον τόπο αυτόν 9 χρόνια ζήτω την ανανέωση της λαϊκής εντολής των συμπολιτών μου, με σκοπό να εκσυγχρονίσουμε ακόμα περισσότερο τις υποδομές των οδικών συνδέσεων από Ναύπακτο, Αγρίνιο και Καρπενήσι προς Θέρμο.

Το στοίχημα αυτό θα το κερδίσουμε, όπως ακριβώς κερδίσαμε την κατασκευή σύγχρονων σχολικών κτηρίων και νέων μουσείων σε περιοχές του Δήμου, αναπλάσεις, το μνημείο των πεσόντων αεροπόρων, παιδικές χαρές, τη ψηφιοποίηση της δημοτικής βιβλιοθήκης και πολλά ακόμη έργα υποδομών.

Αξίζει, λοιπόν, να είμαστε αφοσιωμένοι για το καλό του Δήμου Θέρμου και γι’ αυτό στις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου πρέπει να είμαστε όλοι μαζί παρόντες και ενωμένοι, Δήμαρχος, δημοτική αρχή και πολίτες. Το αξίζει ο τόπος μας, το αξίζουμε όλοι. Μαζί συνεχίζουμε!

Ευχαριστώ τη Δημοσιογράφο Katerina Papakostopoulou για την φιλοξενία στo site Papakostories

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *